Psihoterapeut, psihanalist, formator, supervizor si autor

Corneliu Irimia

Sunt, de peste 25 de ani, psihoterapeut de orientare psihanalitica, formator si supervizor in psihoterapia adultului, a copilului si adolescentului, lector universitar.

Am absolvit un Master in Psihanaliza la Universitatea Paris 7 Denis Diderot (in prezent Universitatea Paris–Cite) si un doctorat in Psihopatologie (in anul 2000) la aceiasi universitate.

Cei aproape 5 ani petrecuti in mediul universitar si psihanalitic parizian au contribuit enorm la ceea ce sunt in prezent. Ii amintesc aici doar pe unii dintre profesorii care m-au influentat:

Profesorul si psihanalistul Jacques Andre, coordonatorul lucrarii mele de doctorat, m-a invatat ca viata profesionala inseamna o continua cautare a adevarului si ca psihoterapia poate evolua doar prin creativitatea teoretica si clinica a terapeutilor.

Serge Lebovici, care m-a invitat sa particip, timp de mai multi ani, la consultatiile sale adresate copiilor, adolescentilor si familiilor in cadrul Universitatii Paris XIII si prin care am vazut la lucru un geniu fascinant al psihanalizei, de o uluitoare empatie si intuitie clinica.

Benno Rosenberg care mi-a aratat in consultatiile sale cu pacienti dificili ca se poate lucra ca psihanalist si cu persoanele cele mai tulburate.
Andre Green care mi-a aratat cum se poate gandi despre cele mai dificile subiecte ale psihanalizei.
Jean Laplanche, un clasic in viata, care asculta nu doar continutul lucrarilor grupului international de doctoranzi in psihanaliza ci si muzicalitatea lor si te facea sa te intrebi daca ai scris o sonata, un concert, un cvaret.

La Bucuresti, Vera Sandor a sustinut cu pasiune, constant, dezvoltarea mea si a multor altor tineri colegi in psihoterapia copilului, adolescentului si adultului. Ea a publicat la Editura Fundatiei Generatia carti fundamentale din psihanaliza franceza si anglo-saxona.

Sunt, de mai multi ani, presedintele Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti, asociatie in cadrul careia, impreuna cu colegii mei, dorim sa cream un pol al excelentei in psihoterapia de orientare psihanalitica din Romania.
Sunt membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru al

Societatii Romane de Psihanaliza. Coordonator de proiecte nationale si internationale, consultant si formator in domeniul protectiei sociale a adultului, copilului si familiei.

Am fost interesat permanent de interventiile psihanalitice si psihodinamice scurte, influentat fiind de munca Dianei Fosha din Statele Unite, fondatoarea Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy. Cursurile de formare de la Londra au fost o ocazie sa o vad la lucru, sa explorez procese intensive de vindecare precum si metode de acces rapid la emotiile dificile si la experientele relationale ale persoanei.

Richard Schwartz prin psihoterapia pe care a fondat-o: Internal Family Systems -IFS- (Sistemele Familiei Interioare) si in care m-am format de-a lungul anilor, ofera unul dintre cele mai puternice instrumente de lucru cu sine, de vindecare si transformare a partilor (sub-personalitatilor) aflate in inconstientul profund al fiecaruia dintre noi. In cursurile de formare in IFS (la Paris si Copenhaga), Richard Schwartz si colegii sai formatori (din SUA, Israel, Franta) mi-au aratat cum se poate lucra cu unele dintre cele mai grele si ascunse suferinte umane, cum pot fi ele accesate si vindecate in timp scurt utilizand puterea re-descoperita a sinelui adevarat al persoanei. Am urmat, in ultimii 5 ani, peste 300 de ore de cursuri internationale de formare de baza in metoda Sistemul Familiei Interioare (nivelul 1, 2 si 3). Sunt membru al Asociatiei Franceze de Internal Family Systems -denumite Institut Francophone pour le Developpment du Self Leadership.
(https://ifs-association.com/trouver-un-therapeute-ifs-internal-family-systems-annuaire-membres-ifs-assocation/)

Intreaga mea munca este dedicata eliberarii fiintelor umane de suferinta psihologica. Cred in posibilitatea oamenilor de a fi autorii propriei lor vieti, in capacitatea lor de a depasi, transforma, rescrie, sublima propria suferinta si a trai dinspre autoritatea interioara a sinele autentic. Aceasta credinta s-a structurat prin lucrul cu oamenii pe care ii admir pentru lupta lor plina de curaj de-a lungul sedintelor de psihoterapie, de supervizare, de formare a psihoterapeutilor, de dezvoltare personala.

Despre toate acestea am scris si in cartile mele

Aboneaza-te la newsletter