Program intensiv de auto-dezvoltare prin
Metoda Internal Family Systems (Sistemele Familiei Interioare)
Teoria Atasamentului, Tehnica Focusing
26 Septembrie 2024 – 13 Februarie 2025
Editia a 6-a
Cursuri on-line
20 credite ale Colegiului Psihologilor din Romania
Argument
Gabor Mate: “Metoda Internal Family Systems este una dintre cele mai inovative, intuitive, comprehensive si transformationale terapii care au aparut in ultimile decenii”.
Va invitam la o calatorie interioara catre opusul starii traumatice, catre sinele autentic, catre starea de „inima deschisa”, catre sentimentul de a fi creativi si reali.
Ce ne impiedica sa fim conectati cu un altul? Ce ne impiedica sa fim plini de compasiune, echilibrati si increzatori, liberi si in contact cu cine suntem noi cu adevarat?
In timpul petrecut impreuna la acest seminar o sa privim cu ochii mintii partile mai tinere, partile de copil din noi, o sa intram cu ele intr-un dialog aparte, destinat intregirii de sine, o sa aflam ceea ce sinele adevarat datoreaza partilor sale exilate.
Vom comunica cu Partea-care-Cunoaste-Solutiile la problemele noastre si vom mentine acest contact care ne imbogateste. Vom sonda Sistemul-Intern-de-Aparare care a ajuns sa ne saboteze si il vom face mai flexibil. Sinele-adult-autentic, in calitate de dirijor al acestei simfonii, va deveni vindecator pentru sistemul interior, va castiga abilitatea de a repara atasamentele nesigure si relatiile intra- si interpersonale. Sinele-adult-autentic va deveni mai spatios, mai integrat, va avea un scop unitar si va fi mai capabil sa prelucreze negativul.
Instrumentele de schimbare folosite in cadrul seminarului vor fi luate din miezul
(a) Sistemelor Familiei Interioare (Internal Family Systems), psihoterapie fondata de Richard Schwartz dar si al (b) Psihologiei Abisale, (c) Teoriei Atasamentului, (d) Tehnicii Focusing.
Sistemul Familiei Interioare (IFS) ofera o metoda clara, ne-patologizanta si revigoranta de a intelege problemele umane, ca si o filosofie inovativa si stimulativa a practicii care il invita pe cel care o pune in aplicare sa intre intr-o relatie puternica de transformare cu partile inconstiente din sine prin care vindecarea poate avea loc.
IFS ofera un acces permanent la autoritatea noastra interioara, la Sinele-adult-autentic, ori de cate ori avem nevoie.
Modelul Sistemelor Familiei Interne a evoluat in ultimii 40 de ani, pornind de la munca psihoterapeutului american Richard Schwartz, catre o abordare explicita care include ghiduri pentru a lucra cu sine, cu indivizi, cupluri, familii, copii, grupuri. Inainte de descoperirile IFS a fost acordata prea putina atentie felului cum Partile Interioare – Copii Interiori Exilati in afara constiintei in urma traumelor precum si Aparatorii din sistemul inconstient de aparare psihologica – functioneaza in relatie unele cu altele si cu Sinele adevarat.
Modelul IFS vede persoana ca fiind un sistem ecologic de minti relativ separate (Parti), fiecare dintre acestea avand calitati demne de apreciere si fiind menite sa joace un rol semnificativ. Aceste Parti sunt, totusi, expulzate din rolul lor pozitiv initial de catre experiente de viata (traumatice) care pot reorganiza sistemul in moduri nesanatoase. O analogie potrivita ar fi cea cu o familie cu parinti abuzatori in care copiii sunt impinsi in roluri defensive si stereotipe de catre dinamicile extreme ale familiei lor. In familiile cu parinti abuzatori se gasesc roluri similare (de exemplu tapul ispasitor, mascota, copilul pierdut), dar nu se poate trage concluzia ca aceste roluri reprezinta esenta acestor copii. Mai degraba, fiecare copil este unic si, odata eliberat de rolul lui prin diferite modalitati de interventie ale IFS, el isi poate descoperi interese si talente separate de cererile unei familii haotice.
Acelasi proces este adevarat pentru familiile interne ale unei persoane: Partile inconstiente sunt fortate sa intre in roluri extreme de catre circumstantele traite si, imediat ce aceasta pare un lucru lipsit de pericol, in cadrul protocolului vindecator al IFS, ele se transforma in membri valorosi ai familiei interioare. Ce circumstante imping aceste parti in roluri extreme si uneori distructive? Trauma este un factor dar, cel mai frecvent, ceea ce creeaza polarizari interne care se intensifica in timp sunt valorile si tiparele de interactiune ale familiei originare.
Manageri, Exilati si Salvatori
Exista roluri comune pentru Parti in cazul a diferite persoane. Majoritatea oamenilor au Parti care incearca sa-i tina functionali si in siguranta. Aceste Parti incearca sa mentina controlul asupra interiorului lor si asupra mediului extern, de exemplu prin a ii impiedica pe cei din jur sa se apropie prea mult sau prin a nu depinde de altii. Alte Parti critica imaginea sau performanta persoanei de care apartin pentru a o face sa se arate si sa se comporte “mai bine” si concentrandu-se pe a avea grija de nevoile altora mai degraba decat de cele proprii. Aceste Parti au roluri manageriale, protectoare, si de aceea sunt numite Manageri.
Cand o persoana a fost ranita, umilita, inspaimantata sau rusinata in trecut, ea va avea Parti care poarta emotiile, amintirile si senzatiile acelor experiente. Aparatorii doresc sa tina aceste sentimente in afara constiintei si, in consecinta, incearca sa tina Partile vulnerabile, aflate in nevoie, incuiate in “incaperi” interioare, situate in afara curgerii timpului. Aceste Parti incarcerate sunt cunoscute ca Exilati. Este vorba de Copii interiori, inghetati in momente ale trecutului care au cerut o izolare extrema in scopuri defensive.
Al treilea si ultimul grup de Parti actioneaza ori de cate ori unul dintre Copiii interiori Exilati este tulburat pana la punctul de a coplesi persoana cu sentimentele sale extreme sau de a expune persoana vulnerabila la a fi ranita din nou. Cand acesta este cazul, cel de-al treilea grup de Parti incearca sa stinga flacarile interne ale sentimentelor cat mai repede, in urgenta, de unde si numele de Salvatori. Ei cauta sa fie cat se poate de impulsivi si se straduie sa gaseasca stimularea care va ingropa sau va disocia sentimentele copilului Exilat. Excesul de alcool, mancare, sex, droguri sau munca reprezinta Salvatorii activi uzuali.
Nu exista aspecte pur si simplu „rele” ale persoanei. Chiar si cele mai negative impulsuri si sentimente – presiunea de a bea, compulsia de a se taia, suspiciunile paranoide, fanteziile pline de ura – izvorasc din parti ale persoanei care au o poveste de spus, precum si capacitatea de a se transforma intr-un lucru pozitiv si de ajutor pentru viata persoanei. Ideea nu este sa indepartam definitiv ceva din noi, ci sa ajutam la transformarea acelui lucru.
Sinele- Un aspect esential al modelului IFS il diferentiaza de alte modele. Aceasta este credinta ca, pe langa aceste Parti, fiecare om este, in esenta sa, un Sine Adevarat continand multe calitati de auto-guvernare cruciale, ca de exemplu increderea in sine, curiozitatea fata de fenomenele interioare, claritatea, compasiunea, prezenta, acceptarea, conectarea la sine si la ceilalti. Fiecare om are acest Sine sanatos si vindecator, in ciuda faptului ca multi oameni, initial, au un foarte mic acces la acesta. In lucrul cu o persoana individuala, scopul IFS este sa diferentieze Sinele de parti, eliberandu-i resursele pozitive. Cand individul este in starea Sinelui deschis, intreg, el poate lucra ca sa ajute Partile sa iasa din rolurile lor extreme si sa si le integreze.
In timpul petrecut impreuna la aceste sesiuni de lucru o sa privim cu ochii mintii Partile mai tinere, partile exilate din noi, partile de Copil, o sa intram cu ele intr-un dialog aparte, destinat intregirii de sine, o sa aflam ceea ce Sinele adevarat datoreaza partilor sale exilate.
Vom comunica cu Sinele autentic, vom sonda Sistemul-Intern-de-Aparare care a ajuns sa ne saboteze si il vom face mai flexibil. Sinele adult adevarat, in calitate de dirijor al acestei simfonii, va deveni vindecator pentru sistemul interior, va castiga abilitatea de a repara atasamentele nesigure si relatiile intra- si interpersonale. Sinele adult va deveni mai spatios, mai integrat, va avea un scop unitar si va fi mai capabil sa prelucreze negativul.
Instrumentele de schimbare folosite in cadrul seminarului vor fi luate din miezul metodei Sistemului Familiei Interioare al lui Richard Schwartz (dialogul Sinelui cu Partile interioare, cu Sistemul Intern de Aparare, cu Partile Exilate in afara constiintei).
IFS nu sugereaza ca suferim de personalitate multipla. Cu totii suntem multipli, dar nu într-un mod extrem si patologic: psihicul uman este, în mod firesc, o familie de sub-personalitati. Chiar si persoanele care sufera de dificultati psihologice majore se considera ca au in ele o esenta sanatoasa (Sinele adevarat) iar suferinta lor, generata de experientele de viata dificile, de parti exilate in inconstient, este, in mare parte, vindecabila.
IFS nu este primul sistem terapeutic care recunoaste existenta sub-personalitatilor insa este cel mai complex, complet si mai sofisticat dintre aceste sisteme si produce rezultate excelente pentru cei care il folosesc. Motto-ul IFS este: “Toate partile sunt binevenite” (Richard Schwartz).
CUI SE ADRESEAZA PROGRAMUL
Indiferent de nivelul pregatirii profesionale, psihologii au nevoie sa dobandeasca atat cunostinte teoretice din sfera dezvoltarii personale, cat si sa experimenteze personal metode si tehnici de lucru din aceasta arie.
Atelierul se adreseaza psihologilor clinicieni, psihoterapeutilor, psihiatrilor, consilierilor, psihologilor scolari, psihopedagogilor, persoanelor din profesiile de ajutorare, studentilor sau masteranzilor in psihologie, pedagogie, asistenta sociala.
CE OFERA PROGRAMUL
– Atelierul cuprinde tematici de dezvoltare personala aliniate la teoria si practica actuala a metodei psihoterapeutice Internal Family Systems.
– Atelierul furnizeaza (a) informatii teoretice cu privire la temele propuse, (b) o gama larga de exercitii practice de auto-dezvoltare precum si (c) interiorizari (bazate pe imageria ghidata) legate de temele programului.
– Lucrul cu sine se desfasoara intr-o atmosfera calda si securizanta, cu un numar optim de participanti.
BENEFICIILE PARTICIPARII LA ATELIER
-Vom avea la indemana o metoda complexa, completa si sofisticata de auto-vindecare transformationala care ne va fi utila pe intreg parcursul vietii. Cand vom fi blocati vom putea utiliza IFS ca unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a ne elibera din propriile inchisori interioare. Capacitatea de auto-vindecare se aprofundeaza odata cu fiecare utilizare a metodei.
-Procesul terapeutic nu se bazeaza pe relatia subiectului cu un psihoterapeut ci pe relatia dintre Sinele subiectului cu propriile Parti interioare si a Partilor intre ele. Rolul formatorului este de a indruma persoana sa ajunga sa aiba propriul Sine adevarat in rolul de lider al sistemelor familiei interioare.
-IFS ne permite sa intram in profunzimile lumii interioare inconstiente. Aproape de fiecare data cand vom intra in procesul de lucru cu partile, vom avea certitudinea ca am atins ceva important din noi insine. Fiecare conversatie cu o Parte exilata (un Copil Interior) va fi o ocazie sa vindecam un aspect al psihicului nostru.
–A intelege diferitele parti interioare si a le elibera de poverile lor, ne va conduce la o profunda compasiune, acceptare de sine si o mai mare stabilitate emotionala.
-Cunoasterea aplicatiilor clinice ale Teoriei Atasamentului
-Aplicarea Tehnicii Focusing (Eugene Gendlin, teoria umanista)
DESCRIEREA PROGRAMULUI
Metoda IFS:
-Identificarea Părților în experiența actuală
-Comunicarea cu o Parte țintă
-Crearea unei harti a Părților
-Cunoașterea Partilor Protectoare
-Dezvoltarea unui relații cu un Protector
-Cunoașterea unui Exilat
-Eliberarea unui Exilat din rolul sau extrem
Teoria atasamentului:
-Tipuri de relatii de atasament,
-Trauma de atasament
-Metode de dezvoltare personala utilizand teoria atasamentului
Teorii si aplicatii clinice ale tehnicilor de dezvoltare personala, schimbare, transformare.
STRUCTURA PROGRAMULUI
12 sesiuni de cate 2,5 ore, 30 ore in total.
-Grupa 1 : orele 9.30 – 12.00
-Grupa 2 : orele 18.30 – 21.00
Datele sesiunilor de lucru – in zilele de joi
26 septembrie 2024
3 octombrie 2024
17 octombrie 2024
24 octombrie 2024
14 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024
5 decembrie 2024
12 decembrie 2024
16 ianuarie 2025
23 ianuarie 2025
6 februarie 2025
13 februarie 2025
MODALITATE DE INSCRIERE
Taxa este de 570 lei pentru fiecare 3 sesiuni.
O sesiune dureaza 2.5 ore.
Plata se face la inceputul fiecarei luni pentru luna care urmeaza
Termenele de plata:
- 570 lei la inscriere (cel tarziu pana la 20 septembrie 2024): Plata pentru sesiunile din 26 septembrie, 3 si 17 octombrie 2024.
- 570 lei pana in 20 octombrie 2024: Plata pentru sesiunile din 24 octombrie, 14 si 28 noiembrie 2024.
- 570 lei pana in 2 decembrie 2024: Plata pentru sesiunile din 5 si 12 decembrie 2024, 16 ianuarie 2025.
- 570 lei pana in 20 ianuarie 2025: Plata pentru sesiunile din 23 ianuarie 2025, 6 si 13 februarie 2025.
Nu se acorda reducere pentru plata in avans.
Termen limita de inscriere: 20. 09. 2024
In taxa programului sunt incluse: activitatea de predare, suportul de curs (pentru partea teoretica si cea practica), materiale de lucru- teme, exercitii, atestat al Colegiului Psihologilor din Romania cu numarul de credite obtinut (20 de credite, doar pentru cursantii inscrisi in Colegiu Psihologilor) sau diploma de participare sau atestat de practica pentru participantii care nu sunt inscrisi in Colegiul Psihologilor).
Inscrierea se face prin trimiterea unui email cu o scurta prezentare (studii si activitate profesionala) la adresa info.corneliuirimia@gmail.com cu mentiunea „Inscriere la Programul IFS”. Specificati daca doriti sa participati la grupa 1, cea de dimineata (9.30-12.00) sau grupa 2, cea de seara (18.30-21.00) sau daca nu aveti preferinte de ora.
Dupa acceptul primit pe email din partea formatorului, se va trimite de catre participant, pe email, o copie a OP cu prima plata, a cartii de identitate si a diplomei de licenta/carnetului de student, precum si formularul de inscriere completat (datele sunt necesare pentru contractul de formare, diploma, facturi).
Termen limita de inscriere: 20 septembrie 2024.
Locurile se ocupa rapid.
Testimonial Cursul IFS
Iulia
Cursul IFS la care am participat m-a ajutat să identific şi să înţeleg mai bine harta părţilor mele interioare şi mi-a oferit o profundă oportunitate pentru vindecare. IFS este, în opinia mea, un model terapeutic autentic şi complex prin care te poţi înţelege pe tine însuţi şi interacţiunile cu ceilalţi. Această abordare oferă o perspectivă aplicabilă a dinamicii relaţiilor dintre părţi, stimulând cunoaşterea de sine şi dezvoltarea personală. Vizualizarile/meditaţiile ghidate privitoare la părţi mi-au oferit posibilitatea de a avea o perspectivă mai amplă asupra constelaţiei de factori interni ce îmi influenţează viaţa de zi cu zi. În urma acestui curs simt că am devenit o persoană mai conştientă, ancorată în prezent şi capabilă de mai multă compasiune şi conţinere faţă de mine şi ceilalţi.
Consider că prezenţa în peisajul psihoterapeutic românesc a unui astfel de curs, ţinut la un înalt nivel calitativ de către un formator competent, reprezintă o oportunitate de neratat pentru cei ce doresc să-şi exploreze profunzimile intrapsihice.
Această experienţă mi-a îmbogăţit semnificativ viaţa personală şi profesională.